Legal versus moral?

Morality

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prima linie de aparare intr-o societate civilizata nu este legea, politia sau instantele judecatoresti, ci obiceiurile, traditiile si valorile morale. Esuarea in a-si isusi si transmite pe deplin valorile si traditiile pentru generatiile urmatoare reprezinta cel mai mare esec al generatiei actuale. Politistii si legile nu pot inlocui obiceiurile, traditiile și valorile morale, ca mecanism de reglementare a comportamentului uman. Dependenta noastra de sistemul judiciar, ca mijloc care sa reglementeze comportamentul, este doar o masura a cat de necivilizati am devenit.

Am luat la cunostinta de decizia PNL (pueril justificata printr-un asa zis sondaj de opinie, numit pompos „studiu sociologic”) de a sustine candidatura d-lui Mircia Gutau pentru functia de primar, decizie care ar putea pulveriza PNL Valcea. Desi, probabil, contracandidatii vor fi desemnati astfel incat rezultatul competitiei sa fie cel scontat, pot aparea “surprize” care sa arunce in aer planurile lui Mircia Gutau de “reabilitare pana la capat”. Fostul primar, condamnat pentru coruptie, stie foarte bine ca poate castiga, numai in conditiile in care nici unul din candidati nu se prezinta ca o alternativa viabila si ca poate fi doar “cel mai votat dintre corupti”. Ce se intampla daca, totusi, oameni mai putin patati, de ce nu chiar din PNL, (ex. Gheorghe Ionita sau cineva care dispune si de resurse pentru a-si sustine singur campania – Dan Nitu) ar candida la functia de primar? Pai in acest caz, cred ca Gutau, impreuna cu sustinatorii sai din marele PNL-PDL, in frunte cu dl. Buican, ar merge direct la groapa…

Referitor la dubla sa condamnare, Mircia Gutau afirma ca este o eroare judiciara, ca dincolo de decizia justitiei este nevinovat, ca aspectul moral este cel care primeaza si ca doar acesta ar trebui luat in calcul. Totusi, acelasi personaj isi bazeaza legitimitatea candidaturii pe faptul ca, din punct de vedere legal este “reabilitat” si ca are dreptul de a candida, neglijand total aspectul moral, anume ca un dublu-condamnat pentru coruptie ar trebui sa aiba decenta de a nu candida pentru functia in exercitiul careia tocmai a fost prins de doua ori luand spaga.

Nu vreau sa intru in dezbaterea filosofica legal versus moral, incerc doar sa inteleg daca oferta PNL este justificata de aspecte morale sau legale. Se pare ca niciunul dintre cele doua cazuri, deoarece aceasta decizie nu poate fi sustinuta pana la capat de niciunul, deci mi se pare o decizie nici morala, nici legala.

 

Reclame
  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: