Tacerea DSVeilor

 

IMG_0016

Dincolo de aspectele etice si morale, de traditie si de toate celelate, despre care mi-am spus de nenumarate ori parerea, macelul mieilor de Paste are o fata care ar trebui sa ii preocupe in primul rand pe consumatorii de carne de miel. Desi normele europene interzic abatorizarea acestora pe marginea drumului, si in acest an, si la Valcea, s-au facut derogari de la aceste reguli, stabilite tocmai pentru a asigura sanatatea consumatorului. Dl. Miclea, directorul DSVSA Valcea, dadea asigurari, mai zilele trecute, ( http://www.ramnic.ro/articole/mieii-vor-putea-fi-sacrificati-icircn-zona-strandului-ostroveni-63758/2014-04-16 ) ca aceasta “derogare” anume abatorul improvizat de la strandul Ostroveni, nu reprezinta un atentat la sanatatea consumatorului, ca activitatea de aici este monitorizata de doua echipe formate din inspectori ai institutiei, care vor verifica conformitatea produselor comercializate. De asemenea cei care ar fi urmat a sacrifice animale in alte locuri erau amenintati cu amenzi drastice…

La nivel declarativ totul suna acceptabil, doar ca socoteala din comunicat nu se potriveste si pace cu cea din targ. Astfel la fata locului, am constatat ca la nici 50m de locul “oficial” de sacrificare, functioneaza bine-mersi un abator improvizat in bazarul de peste strada, unde se vand de la saltele uzate, import Germania, pana la pomi fructiferi. Asadar inspectorii DSV au lasat siguranta alimentelor in aceleasi maini care manipuleaza saltele si alte efecte recuperate de prin cine stie care spitale sau bordeluri vestice. Daca la abatorul autorizat lucrurile se miscau cam greu si se formase deja coada (ca de, unde sunt treburi oficiale e si birocratie), peste strada se lucra la randament maxim. Acum intra omul cu mielul in brate, acum iesea cu el in sac. Probabil coada de la prima incinta, avea si ea rolul ei, acela de a asigura clientela concurentei si de a descuraja posibilii amatori de legalitate.

Daca toate astea, eu, un neavizat in ale controalelor sanitar-veterinare, le-am putut observa in zece minute cat am stat in zona, oare cate ar putea sa vada un ochi format? Cu conditia sa se doreasca acest lucru, bineinteles… Nu stiu si sincer nici nu ma prea intereseaza daca cei “de peste strada” vor lua sau nu amenda drastica promisa (sau pe cea “la portbagaj”), dar am certitudinea ca inspectorii DSV-ului vor avea de sarbatori miel pe masa. Nimeni nu poate fi atat de “orb” si atat de “mut” decat daca este stimulat. Iar aici, tinand cont ca activitatea ilicita se desfasura sub nasul inspectorilor, probabil si stimulentul a fost pe masura.

IMG_0027

IMG_0028

IMG_0029

 

 

Reclame
  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: