Legea se aplica altfel cand esti la putere!

 legile lui francu

De cand ocupa scaunul de primar, domnul Emilian Francu, a descoperit ca legislatia permite eutanasierea cainilor fara stapan, uitand de eforturile esuate ale PDL de a legifera uciderea in masa. Fie asta, fie faptul ca din sumele uriase cheltuite pentru caini – 800.000 euro/an in Rm Valcea – aduc beneficii – si aici nu ma refer la cetateni.
In sedinta avuta marti, s-a declarat obligat de legislatia in vigoare sa aplice masura eutanasierii in conformitate cu OUG 155/2001 (eutanasierea tuturor animalelor dupa 7 zile), facand abstractie de existenta Legii 9/2008 care face inoperabil articolul care impune eutanasierea. Desi se declara deschis la dialog si un adept convins al gestionarii populatiei de caini fara stapan prin sterilizare, in fapt domnul primar sustine EUTANASIEREA CONFORM OUG 155/2001. Nu mai devreme de saptamana trecuta, o decizie asemanatoare luata de colegul de partid al d-lui Francu, dl. Bolojan, primarul Oradei a picat testul legalitatii in instanta.
In consecinta, reprezentatii societatii civile prezenti la intalnire regreta timpul pierdut si eforturile inutile irosite pentru a convige administratia locala de necesitatea stoparii inmultirii cainilor fara stapan prin sterilizare. Eficienta sterilizarii unui caine ce urmeaza a fi omorat este practic nula si nici o organizatie non-profit din tara sau strainatate nu doreste a se implica intr-un asemenea proiect inutil, cu rezultate demonstrate a fi sortite esecului.
Desi in prezent administratia locala cheltuieste lunar peste 3 miliarde de lei (300.000 ron) pe masuri care au ca rezultat doar cresterea numarului de caini fara stapan, este refuzata in continuare orice colaborare pentu adoptarea unor masuri eficiente. Sa ne scuze cei care se simt vizati, dar noi credem (si chiar sustinem) ca “cineva” are un interes puternic in a mentine aceasta stare de fapt, cat si cresterea constanta a fondurilor alocate. Umbland pe potecile bine batute de administratiile anterioare, cei care decid soarta ramnicenilor condamna cetatenii orasului, in mod constient, la cel putin inca patru ani de coabitare cu cainii fara stapan. Eterna promisiune a sterilizarii cainilor fara stapan, subiect permanent aflat pe buzele opozitiei, transformat in angajament electoral atunci cand este nevoie, se indeparteaza in acest moment cu inca patru ani in Ramnicu Valcea. De la un mandat la altul, se schimba doar cei care ne mint, cainii raman in continuare pe strazi, iar banii cheltuiti sunt din ce in ce mai multi.
Caini omorati pe capete, bani aruncati cu sacul pe fereastra, rezultate care se lasa asteptate, intentiile d-lui Francu nu aduc ceva nou, ci dimpotriva, reprezinta un act de sustinere pentru deciziile luate de administratiile aterioare, fapt pentru care acesta devine un “film vazut”, o “carte citita”, nicidecum alternativa care s-a prezentat a fi.
Asa cum a facut-o si fostul primar, probabil si dl. Francu doreste sa constate cu propriile simturi, prin punerea in dezbatere publica a acestui proiect, procentul valcenilor care se opun acestei masuri. A nu mai avea caini pe strazi sau a-i ucide in masa, sunt doua chestiuni diferite, incofundabile, intre care nu exista nici macar o legatura de cauzalitate, iar o parte din cetateni i-au dat votul domnului Francu tocmai intelegand aceasta diferenta. Faptul ca in ultimul timp, in mod deliberat, cainii au fost lasati sa invadeze strazile, nu va avea consecinta preconizata si anume acceptatea de catre populatie a acestei masuri extreme, ilegale, ba dimpotriva, va starni reactii pentru lipsa implementarii unor masuri eficiente.
Chiar daca, in lumina ultimelor discutii, implementarea unui plan de gestionare a cainilor fara stapan eficient, este cel putin pe moment amanata, Asociatia A DOUA SANSA isi dedica in continuare eforturile pentru respectarea legii si drepturilor animalelor, cu sau fara stapan. Decizia privind “eutanasierea conform OUG 155” – formularea folosita de dl. primar – este una pe care administratia locala trebuia sa si-o asume si pentru care nu va avea niciodata sprijinul sau acceptul asociatiilor pentru protectia animalelor, consultarea fara a tine cont de parerea acestora fiind una pur formala.
De asemenea consideram ca exprimarea acesteia, intr-un moment incipient al discutiilor, ne-ar fi scutit pe multi de tergiversarea unui dialog evident inutil.

Reclame
 1. #1 by Casandra on martie 6, 2013 - 18:01

  Va rog sa-i transmiteti domnului primar, decizia Curtii Constitutionale, din data de 12 ianuarie 2012, referitoare la NECOSTITUTIONALITATEA eutanazierii animalelor fara stapan, plus, va rog sa contestati orice HCL care incalca Legea 204/2005 ,la toate tribunalele posibile in Romania, asa cum au facut cei din Oradea. Curtea de Apel din Oradea a SPUS NEGRU PE ALB : eutanazierea este INTERZISA PRIN LEGE…
  http://www.crisana.ro/stiri/actualitate-13/eutanasierea-cainilor-vagabonzi-interzisa-133781.html
  Oare stie domnul primar ce SCRIE LEGEA…..aparuta DUPA ordonanta….
  1. Conform art.7¹ din Legea 205/2004 privind protectia animalelor, cu modificarile si completarile ulterioare : „Este interzisă eutanasierea câinilor, a pisicilor şi a altor animale, cu excepţia animalelor cu boli incurabile, constatate de medicul veterinar”

  Deci, nu se eutanasiază decat animalele cu boli incurabile, nu cele sanătoase, şi numai pe baza unor diagnostice precise (proba bolilor incurabile) şi incontestabile

 2. #2 by Mihai on aprilie 6, 2013 - 15:34

  CCR a zis CLAR in decizia sa ca OUG 155/2001 adoptata prin Legea 227/2002 cu modificarile ulterioare este o lege speciala, iar prevederile ei au prioritate fata de prevederile legii generale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: