Drumul cailor din padurea Letea

Orele : 7,45  – Tirul care transportă caii prinşi din Pădurea Letea, având numărul BZ-13-SIR

                       este încărcat şi pleacă spre îmbarcare pe bac din Cardon, com.Letea, jud.

                       Tulcea.

            8,45  – Tirul se îmbarcă pe barjă

            11,00 – Barja (bacul) pe care se afă tirul trece pe lângă Crişan.

În acest timp colega mea, d-na Maria Moţ, care se deplasa pe uscat împreună cu cei de la Antena 1 nu ştia precis locul unde va acosta barja, la Tulcea sau la Nufărul.

Am luat legătura cu reprezentaţii IGPR solicitând sprijinul acestora pentru oprirea Tirului şi verificarea legalităţii transportului, actelor, numărul cailor şi dacă mijlocul de transport corespunde, din punct de vedere legal, transportării cailor. Mi se fac promisiuni de verificare a celor sesizate.

            16,45 – Barja ajunge la Nufărul unde acostează iar Tirul coboară urmând a continua

                       drumul pe uscat până la abatorul din Covasna.

La bac se află 4 poliţişti în civil care nu intervin.

             17,10 – Fabiola Penu apelează poliţia la 112

             17,25 – Bariera Mahmudiei, la intrarea în Tulcea, Tirul este oprit de un echipaj de la

                       Poliţia Rutieră şi Poliţia de Frontieră.

                       Actele sunt ridicate de către cei 4 poliţişti în civil veniţi din urmă şi verificate în

                       maşina lor, fără însemne ale poliţiei.

În tot acest timp sunt în legătură permanentă cu Maria Moţ care îmi relata pas cu pas toate mişcările poliţiştilor şi ale Tirului.

Dezamăgită a constatat că după scurt timp poliţiştii au returnat actele şi au dispus continuarea drumului către punctul terminus din documente.

http://dl.transfer.ro/Cai_Letea-transfer_RO-23may-8b2a18.mpg

Materialul filmat il puteti vedea timp de 10 zile incepand de azi 24.05.2011

Mi-a relatat cuprinsă de panică şi multă dezamăgire faptul că Tirul a fost lăsat să plece fară o verificare corespunzătoare.

               Urmărind mesajele postate pe internet am aflat că Tirul se îndrepta către Covasna dar nimeni nu ştia pe unde va trece. Existau două variante: spre Bucureşti sau spre Buzău.

Spre Bucureşti existau alte două variante: pe autostradă sau prin Slobozia.

Telefoanele primite şi mesajele postate pe internet vizau şi varianta : un abator din Brăila.

Nu aveam cunoştinţă de nici un astfel de abator în Brăila dar, orice era posibil atunci când există ordine precise.

Orele 21,45 – L-am sunat pe Kuki Bărbuceanu care mi-a relatat că Tirul este oprit la Viziru (Brăila) în intersecţia din care o poate lua spre Slobozia, spre Buzău sau spre … Brăila.

          22,15 – Am sunat de urgenţă un reprezentant (nu pot comunica numele) din conducerea IPJ Brăila, spunând că sunt în drum spre Viziru. Mi-a comunicat că va lua legătura cu şeful de post de la Viziru pentru a nu da drumul Tirului până ajung eu acolo şi vom face împreună verificările necesare. Actele au fost ridicate de şeful de post care mă aşteaptă la postul de poliţie.

Pe drum am sunat  corespondenţii ProTv de la Brăila, cu care eu fac diverse acţiuni, care mi-au confirmat că în câteva momente vor fi la faţa locului.

          22,50 – Am ajuns la postul de poliţie din Viziru şi am găsit în incinta poatului pe Fabiola Penu şi Kuki Bărbuceanu, obosiţi şi dezamăgiţi, care m-au informat că Tirul a plecat.

Imediat a venit şi şeful de post pe care l-am întrebat de ce a dat drumul Tirului dacă ordinele fuseseră altele. Mi-a spus că a verificat actele, a consemnat în procesul verbal cele constatate şi a considerat că Tirul poate continua drumul. L-am întrebat dacă a numărat caii şi a făcut o faţă de om surprins spunându-mi că nu.

-Păi, atunci ce aţi verificat, i-am spus.  Aţi verificat microcipurile cailor ? (pentru că ştiam că nu o putea face)

Cu aceeaşi mutră mi-a răspuns că nu. Mi-a relatat că a dat drumul Tirului pentru că a fost contactat de avocatul soferului sau al proprietarului care i-a spus să lase Tirul să plece că totul este în regulă.

După o discuţie în contradictoriu am ieşit afară şi am sunat din nou persoana de la IPJ. Acesta mi-a spus : „Lăsaţi domnule Ş.. că îl oprim la IANCA. Vă sun imdiat cum l-am oprit”.

Am aşteptat circa 10 – 15 minute timp în care mulţi se gândeau să renunţe. Indignarea era mare iar faptul că scăpase şi din al II-lea filtru, pentru mine era dezamăgire totală. Şi totuşi…

După 10 – 15 minute am fost sunat şi informat că Tirul a fost oprit. Am fost informat că va trimite un echipaj de la IPJ Brăila pentru a nu mai exista dubii privind verificarea. A nominalizat o persoană cu care eu am făcut multe alte acţiuni privind protecţia animalelor. Ne-am deplasat la IANCA unde am constatat că Tirul era tras pe drepta. Două maşini de poliţie şi una a poliţiei comunitare se aflau la faţa locului iar, în faţa Tirului se aflau 5-6 poliţişti care aşteptau venirea echipajului de la IPJ Brăila.

Se aflau acolo şi câţiva voluntari din protecţia animalelor.

ProTv a fost singura televiziune care a distribuit imagini reale din seara evenimentului, la Stirile din ziua următoare. Imaginile complete va vor fi puse la dispozitie ulterior.

Astfel, se poate vedea că „Poliţia Animalelor” nu era prezentă la faţa locului şi nu a „interceptat” nici un transport de cai (probabil dormind la acea oră)

Cam pe la orele 1 – 1,30 a venit şi reprezentantul IPJ Brăila şi a început verificarea transportului de cai.

Între timp eu am făcut o evaluare a situaţiei, stând de vorbă şi cu şoferul, evaluare care a stat şi la baza cercetărilor ulterioare.

După cercetarea Tirului ne-am deplasat la sediul poliţiei din IANCA.

Intenţia mea era să „reţin” cât mai mult Tirul pe loc acest lucru fiind definitoriu în salvarea ulterioară a cailor. La orele 3,45 am plecat, lăsând poliţia să ia declaraţii şi să facă celelalte verificări, după o prealabilă discuţie cu echipa de poliţişti. Urma să revin dimineaţă.

Am ajuns acasă la orele 4,30, am închis telefoanele şi am încercat să mă odihnesc, fiind foarte obosit. La orele 6,30 am fost sunat, pe alt telefon, de Maria Moţ care mi-a relatat precipitată că Tirul fusese oprit la IANCA şi se afla acolo. Am deschis restul de telefoane şi imediat am fost sunat de cei de la ProTv care vroiau să meargă împreună cu mine la IANCA. Am plecat şi am ajuns acolo la orele 7. Am găsit foarte multe televiziuni şi mulţi iubitori de animale care au venit în timpul cât am lipsit eu.

Am rămas surprins să constat că din sediul poliţiei au ieşit „reprezentanţii poliţiei animalelor” cu nişte documente în mână pe care le fluturau şi strigau: „Le-am obţinut, deşi poliţia nu vroia să ni le dea.”

Am „aflat” astfel că Tirul urma să fie descărcat la IANCA datorită „intervenţiei” acestora.

În timpul deplasării în coloană, către ferma găsită de Kuki, maşina poliţiei animalelor se afla în frunte. Stupoare. S-a primit un telefon de la directorul DSVSA Brăila care imputa celor de la politia animalelor că conduc o coloană care încurcă circulaţia, au luat actele şoferului şi vor răspunde pentru asta, iar pe teritoriul judeţului Brăila caii nu vor fi descărcaţi. „Poliţista” respectivă făcea feţe – feţe şi spunea că ea nu îşi asumă răspunderea şi că nu ea conduce coloana, acest lucru fiind făcut de către iubitorii de animale şi organizaţiile prezente. În această situaţie am văzut o poziţie a poliţiei animalelor de toată jena. Au întors maşina şi s-au postat la mijlocul …coloanei de maşini.

Nu ştiu dacă era importantă şi această relatarea a faptelor, cert este că Tirul nu a mai ajuns la Covasna.

Pentru că aşa cum spunea cineva : „ A făcut greşeala să treacă prin judeţul Brăila”.

Meritul nu este al unei persoane şi nu trebuie mulţumiri în acest sens.

 

Meritul este al tuturor protectorilor de animale din ţară şi străinătate care au ştiut să se mobilizeze exemplar.

 

Le mulţumim tuturor (chiar şi poliţiei animalelor).

Restul sunt numai DETALII….

Mircea Şerbănoiu  (corespondent de la faţa locului)

Reclame
 1. #1 by Alexa on mai 25, 2011 - 08:57

  Am vazut cazul de la Letea si de- dreptul m-a socat!
  Ce pot sa spun ?
  Ingrijitorii aceia nu au nici inima,educatie sau bun simt.
  Le lipseste cu desavarsire asa ceva

 2. #2 by sica on iunie 28, 2011 - 10:40

  Sunt pescar am fost la dunare pe o insula acolo se afla si un cal „salbatic” venea in fiecare seara si statea la foc la vreo 5 metrii de noi si dupa 3-4 zile chiar mi-a mancat din mana.
  Faza asta cu caii din zona deltei e o miscare desteapta a unui nene care are un abator si face salam si sa gandit de ce sa dau eu 10 000 lei pe 10 cai cand ii dau lu cutarescu 10 000 de euri si imi aduce 300 de cai. vorbesc fictiv si despre persoane si despre sume.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: