De Ce a avut loc masacrul din Botoşani.

Medicul veterinar Liviu Gaiţă arată că a fost un experiment pilot, pentru a testa opiniapublică. Liviu Gaiţă, un celebru medic veterinar din Bucureşti, a  explicat pentru De Ce News care ar putea fi motivatia celor care au comandat masacrul din Botosani, unde au fost ucisi 230 de caini. Ipoteza caƒ s-a incercat, printr-un act ilegal, ascunderea unor furturi, trebuie verificataƒ in continuare de catre autoritati, dar mai probabilaƒ este varianta unui experiment pilot, menit sa testeze opinia publica.  Anumite forte politice spera sa treaca prin Parlament legea care permite uciderea animalelor din adaposturi si vor sa vada cum va reactiona societatea, dupa aplicarea solutiei finale.

 În general, din adăposturi se fură concentratele proteice pentru a fi utilizate la hrănirea porcilor, din gospodării, arată dr. Gaiţă. Este posibilă şi o fraudă pe scară largă, cu plimbarea facturilor între magazin şi conducerea unităţii, dar acoperirea ei nu ar necesita uciderea în masă a câinilor. În România nu există un sistem de monitorizare şi control eficient, aşa că nu pot fi depistaţi cei care ar face acest lucru, chiar dacă se găsesc câini înfometaţi sau subnutriţi în adăposturi.

De Ce News: Se pot face bani furând din mâncarea animalelor din adăposturi?

Liviu Gaiţă: La orice adăpost, public sau privat, mâncarea câinilor este dijmuită de cei care îi îngrijesc. Este o adevărată luptă cu îngrijitorii, ca să nu fure concentratele şi să le ducă acasă la ei, pentru a-şi hrăni porcii. E ilegal să hrăneşti porcii cu proteină animală, dar lor le place aşa că se caută aceste concentrate. E cam greu să se fure pe scară mare, cu facturi, dar nu imposibil, dacă există înţelegeri cu furnizorii.

De Ce News: Nu se poate controla greutatea câinilor? S-ar vedea că sunt înfometaţi.

Liviu Gaiţă: Există o rată de utilizare a hranei care trebuie să se traducă în bilanţul masei corporale. Măcar să nu scadă în greutate…Sunt, e drept, şi pierderi, o parte a concentratelor se împrăştie din vase şi se amestecă, să zicem, cu materiile fecale, trebuind aruncată. Din păcate, nu există facilităţi de cântărire a animalelor în padocuri. E şi greu să-i urci pe cântar.

De Ce News: Greu, dar nu imposibil.

Liviu Gaiţă: Este o chestiune neacoperită de lege, slab reglementată. Există norme de hrănire şi statistici, în occident, care ar permite evaluarea şi stabilirea cantităţii de hrană efectiv administrate. Dar dacă legea nu impune aşa ceva, la noi, ele nu au nicio valoare.

I-au sufocat in pungi de plastic

De Ce News: Deci in Botosani nu aveau de ce sa se ascunda, omorand cainii ca saƒ ingroape urmele?

Liviu Gaitaƒ: Nu aveau neaparat nevoie sa-i omoare. Nu exista nicio modalitate administrativa de control a greutatii si a ratei de utilizare a hranei care saƒ fie aplicabilaƒ, in tara noastra. Mai degraba a fost un test de stres.  Au vrut sa vada cum se mobilizeaza opinia publica, in caz ca se trece la o campanie de omoruri pe scara larga. Un experiment pilot, intr-un orasŸ din tara, ca saƒ poata spune la centru ca e un exces local, daca iese rau. Au gasit un om dispus să omoare câinii, chiar să încalce legea şi au trecut la treabă. Acum se evaluează reacţia societăţii.

De Ce News: Acţiunile din Botoşani sunt în afara legii?

 Liviu Gaiţă: Fără îndoială. Trebuia făcută dovada că fiecare câine în parte suferea de o boală incurabilă, ceea ce nu e cazul. Decizia e incorectă medical şi ilegală din punctul de vedere al autorităţilor. Nu e vorba despre o epizootie, care s-ar transmite la om, cum a fost gripa aviară. Prima măsură era carantinarea, 10 zile, apoi se discuta fiecare caz în parte. Alt lucru grav este reprezentat de procedura de ucidere. Nu se pot omorî după normele legale 230 de câini în 2 ore. Procedura reclamă materiale sanitare specifice (seringi, flacoane etc) care trebuie să fie păstrate, dovedind că s-au aplicat manevrele legale, dar şi personal calificat. cred că i-au otrăvit, ceea ce e ilegal, sau că se minte cu privire la durata acţiunii. E clar că nu putea avea viteza pretinsă: substanţa letală, pentru eutanasiere, se administrează intravenos, prin perfuzie, nu intramuscular, deci durează minute în şir…imposibil să eutanasieze 230 de câini în 2 ore. I-au omorât cu cruzime, prin otrăvire sau după ce le-au făcut injecţia intramuscular, i-au sufocat în pungi de plastic.

Liviu Gaiţă este şeful Clinicii veterinare Ortovet.

sursa: 

http://www.dcnews.ro/2011/05/de-ce-a-avut-loc-masacrul-din-botosani-medicul-veterinar-liviu-gaita-arata-ca-a-fost-un-experiment-pilot-pentru-a-testa-opinia-publica/

  1. #1 by Alexa on Mai 25, 2011 - 09:00

    Excelent articolul!
    Si eu cred ca acei „ingrijitori” fura mancare de la caini pentru porci.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: