Cine are de castigat din eutanasierea cainilor fara stapan?

Consorţiul Protan-Atev, cei care asigură neutralizarea deşeurilor de origine animală la nivel naţional, trebuie să plătească la stat, conform contractului, o redevenţă lunară de 6.200 de euro, însă primesc, tot lunar, circa un milion de euro de pe urma subvenţiilor pe care le acordă statul pentru susţinerea activităţii pe care o desfăşoară. Conform contractului încheiat în 2006 pe o durată de 10 ani, Protan era reprezentată de Dumitru Saitoc, iar, în momentul de faţă, printre acţionarii societăţii se regăsesc Verestoy Attila sau SC Phoenix Farm, o societatea controlată de omul de afaceri Cristian Burci. Cei de la Protan sunt implicaţi în peste 100 de procese unele dintre ele fiind cu Agenţia Domeniilor Statului, instituţia guvernamentală care a semnat, în urmă cu patru ani, afacerea monopol cu Protan-Atev.

Pentru ca lucrurile să fie cât mai clare în cazul Protan, trebuie menţionat faptul că actualul director este Sorin Mitrea, fratele fostului Ministru al Transporturilor, Miron Mitrea. De asemenea, Sorin Mitrea este şi fostul şef al Agenţiei Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Ion Sorin Mitrea a fost urmarit penal de procurorii bucuresteni în legatura cu încheierea unui contract, din pozitia de director general al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). În acelaşi dosar au mai fost cercetaţi cercetaţi fostul preşedinte al institutiei, Liviu Harbuz, precum şi alţi şapte subordonaţi, toţi sub acuzaţia de abuz în serviciu. Fratele lui Mitrea a fost cercetat de procurori pentru că pe parcursul anului 2004, împreuna cu Liviu Harbuz şi secretarul general al ANSV, Vasile Drăgan, ar fi aprobat, constienţi că termenii contractului cuprind ilegalităţi, achiziţia unui program integrat de identificare a animalelor prin care institutia pe care o conduceau urma să fie păgubită cu câteva zeci de milioane de euro. În aceasta atribuire cu “cântec” a fost implicata şi societatea IQ Management, firmă prin care trebuia distribuit programul către medici. În acest fel, societatea a încasat ilegal comisioane, iar ANSV-ul a fost prejudiciat cu aproximativ 20 de milioane de euro. Ulterior, autorităţile au suspendat contractul printr-o hotărâre a instanţei. IQ Management SRL a mai încasat încă 190 de miliarde de lei (ROL) iar, în decembrie 2004, alte 47 de miliarde de lei (ROL), virate cu ajutorul lui Sorin Mitrea. Acesta a mai fost acuzat că ar fi deturnat fonduri în valoare de circa opt sute milioane de lei (ROL) catre SC IQ Management tot pentru un program informatic.

Deputatul PNL Cristian Adomniţei spune însă că este vorba de “o afacere de partid” cu Protan. “PDL are nevoie de câini morţi ca să facă rost de bani. Este o afacere cu Protan, care percepe de la administraţiile locale  0,5 euro per kg de animal pentru ardere, media 
fiind stabilită la 29,5 kg pentru fiecare câine, ceea ce este foarte mult pentru că un câine comunitar nu cântăreşte atât. E loc de învârteală pentru primarii PDL. Ar însemna să plătească aceşti bani pentru incinerare, deşi plătesc şi sterilizarea anterioară a aceloraşi animale cât sunt încă în viaţă. În plus, programul de vizite la adăposturile de animale, pentru recuperarea sau adoptarea lor în cele 30 de zile de graţie, este restrictiv: de la ora 11 la ora 13. Nici un om cu serviciu nu se poate duce la aceste ore să adopte un animal”.

„E vorba despre un business curat”, acuză deputatul PSD Carmen Moldovan, singura din PSD care a votat împotriva legii. Moldovan a declarat pentru Jurnalul Naţional că primarii din colegiul său i-au explicat că primăriile nu îşi permit să piardă fonduri şi timp cu sterilizarea şi aşteptarea timp de 30 de zile pentru revendicarea câinilor. „Apoi, veterinarul chemat «va face cum spunem noi» când va decide câţi câini sunt bolnavi incurabil sau agresivi şi trebuie eutanasiaţi”, a relatat deputatul concluziile discuţiilor avute cu aleşii locali. Astfel, afacerea cu euta­nasierea, acuză Carmen Moldovan, se va dovedi a fi una foarte bănoasă, mai ales că raportările privind kilogramele unui câine livrat Protan sunt „umflate”. Iar banii obţinuţi vor veni să umfle puşculiţa autorităţilor locale şi, mai apoi, pe cele ale firmelor de ecarisaj şi ale celor care au efectuat eutanasierea.

Barbu Sulfina                 PD-L    eutanasie

 

Călin Ion,                       PSD    nu a fost prezent

 

Palăr Ionel                     PNL     nu a fost prezent

 

Ciocan Gheorghe           PSD    nu a fost prezent

 

Edler András György      UDMR  eutanasie

 

Apostolache Mihai         PD-L    eutanasie

 

Bobeş Marin                  PD-L    eutanasie

 

Boiangiu Victor              PD-L    ???

 

Bordeianu Dan            Indep. sterilizare

 

Buican Cristian            PNL      sterilizare

 

Buta Sorin                   PD-L     sterilizare

 

Cantaragiu Bogdan         PD-L    eutanasie

 

Duşa Mircea                  PSD    nu a fost prezent

 

Gherasim Vasile            PD-L    nu a fost prezent

 

Iorguş Zanfir                   PD-L    eutanasie

 

Longher Ghervazen     Minorit.sterilizare (inlocuit de Grosaru)

 

Macaleţi Costică            PSD    eutanasie

 

Marinescu Antonella       PSD    eutanasie

 

Moldovan Carmen       PSD     sterilizare

 

Oltean Ioan                    PD-L    nu a fost prezent

 

Pieptea Cornel               PNL     abtinere

 

Răţoi Neculai                 PSD    eutanasie

 

Seres Dénes                 UDMR  ???

 

Soporan Vasile Filip       Indep.  eutanasie

 

Stan Nicolae                  Indep.  eutanasie

 

Stoica Mihaela               PD-L    eutanasie

 

Varga Lucia-Ana          PNL      sterilizare

 

Vlădoiu Aurel                 PSD    eutanasie

 

Zamfirescu Sorin            PD-L    eutanasie

 

Zgonea Valeriu   PSD     nu a fost prezent

Zguduitor a fost votul membrilor PSD si independentilor. Deputatii care ne-au asigurat inclusiv in ziua votului ca vor vota pro sterilizare (si pentru ca aceasta este linia partidului) fie au votat pentru eutanasie fie nu au venit la Comisie. Telefoanele care le-am dat deputatilor dupa sedinta pentru a afla daca au fost prezenti si care a fost pozitia lor au frapat: deputatii PSD au incercat sa fie foarte convingatori ca au votat impotriva eutanasiei !!!

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: