La Malul Alb cainii sterilizati de asociatie sunt impuscati de AJVPS ca salbaticiti

Cu o saptamana in urma, am fost sesizati ca in zona podului de la Malul Alb sunt 4 cadavre de caini. Cunosteam faptul ca in zona sunt abandonati in numar foarte mare caini atat de locuitorii din Daesti, in drum spre Rm. Valcea, cat si de cetateni din Valcea si alte localitati limitrofe. Initial crezut ca este vorba de cineva deranjat de prezenta acestor animale, care a decis sa rezolve problema cu ceva otrava, dar in urma cercetarilor facute de dl. dr. Daia de la D.S.V.S.A. la fata locului s-a stabilit moartea cainilor a survenit prin impuscare. Mai mult decat atat, a fost descoperit un tub de cartus gol, folosit de armele de vanatoare, peste strada, acesta fiind ridicat de criminalisti.

In urma cercetarilor s-a stabilit ca animalele au fost impuscate de vanatori membrii ai A.J.V.P.S., cu aprobarea acesteia. In conformitate cu art.19 alin.3 al legii 407/2006 „(…)cainii salbaticiti sau hoinari gasiti pe suprafetele fondurilor de vanatoare, se impusca fara restrictii si fara obligarea la despagubiri, iar fapta nu constituie infractiune”. Norma este dublata de prevederile existente in Regulamentul privind autorizarea, organizarea si practicarea vanatorii aprobat prin Ordinul 353/2008 ( M. Of. nr.501/3 iulie 2008 ) art.17 (1) „(…) cainii salbaticiti sau hoinari se pot impusca fara autorizatie de vanatoare de catre personalul cu atributii de paza si ocrotire a vanatului de pe fondul de vanatoare respectiv ori de personalul tehnic de specialitate imputernicit al gestionarului fondurilor de vanatoare, in baza atributiilor de serviciu, (2) (…)cainii salbaticiti sau hoinari se pot impusca de catre vanatori cu ocazia actiunilor de vanatoare organizate la diferite specii de fauna de interes cinegetic”.

Nu orice caine gasit pe un fond de vanatoare este un caine hoinar sau salbaticit, iar legea nu defineste clar acest termen de „caine hoinar”. Pot fi considerati vagabonzi si tratati ca atare, cainii care indiferent de rasa, sunt descoperiti in terenul de vanatoare, fara supraveghere, la o distanta de peste 300 de metri de la cea mai apropiata casa locuita sau daca s-au departat de stapan astfel incat prezenta acestuia sa nu poata fi constatata. Important de retinut este faptul ca animalele moarte au fost descoperite de un trecator, unul dintre cadavre zacand chiar in santul de langa strada, iar prezenta cartusului gol de cealalta parte a strazii ne face sa credem ca pozitia de tragere a fost undeva dincolo de strada, in afara fondului de vanatoare. Mai mult decat atat, doua din cele patru animale omorate erau sterilizate si vaccinate de asociatia noastra, putand fi usor identificati prin prezenta crotalului rosu in ureche. Din starea de descompunere a cadavrelor, se mai poate trage o concluzie importanta si anume ca unul din caini a fost omorat cu cel putin o zi inaintea celorlati, caz in care daca A.J.V.P.S. nu confirma existenta autorizatiilor de vanatoare in ambele zile, iarasi ne situam in afara legii.

Ramane ca organele de cercetare sa finalizeze ancheta, in functie de rezultatele acesteia se va stabili daca cei patru vanatori se fac

vinovati de infractiunea de “practicare a tirului pe animale” prevazuta de art.23 alin.11 lit.c raportat la art.6 din Legea nr. 205/2004 privind protectia animalelor, modificata si completata prin legea nr.9/2008 sau doar au actionat pentru protejarea vanatului care misuna din abundenta pe marginea soselei care leaga Daestiul de Ramnicu Valcea.

Reclame
  1. #1 by Dana on aprilie 14, 2011 - 02:25

    Masacru inutil….sper ca cei care au facut acest lucru sa plateasca intr-un fel sau altul!

  2. #2 by adriana on septembrie 13, 2013 - 19:11

    sunteti niste nenorociri de oameni.dumnezeu a lasat câinele cel mai bun prieten al omului si voi ce faceti i omorât.criminalii ce sunteti

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: