Un alt fel de replica sau felul nostru de a riposta

Organizatiile neguvernamentale de protectie a animalelor din tara noastra sunt, poate, printre cele mai vaduvite ONG-uri care militeaza in sfera sociatatii civile. Se lovesc de cele mai multe piedici, in primul rand, pentru ca nu exista fonduri/grant-uri pentru activitatile principale ale acestora (sterilizari, vaccinari, interventii de urgenta, adaposturi, etc), dar cea mai grea piedica dintre toate este, de departe, atitudinea oamenilor vizavi de animale, de ceea ce incercam noi sa transmitem prin conceptul de „protectie a animalelor”. Din acest motiv, nu credem ca rolul mas-mediei este de a accentua latura agresiva a fiintei umane, instigand si starnind populatia si asa divizata, prin reportaje, articole etc, ci din contra, de a educa si a ajuta la rezolvarea unei situatii, a unui fenomen, prin chemarea la implicarea si responsabilizarea sociala.
Prin intermediul numeroaselor aparitii in presa a subiectului legat de prezenta „nedorita” a cainilor comunitari, din ultimele zile, o parte din media romaneasca a adus grave prejudicii ONG-urilor din sfera protectiei animalelor. Majoritatea atacurilor au venit din partea posturilor Pro TV, Antena 1 si Realitatea, dar si a unor publicatii din sfera presei scrise. Am vrea sa credem ca aceste produse media au fost rezultatul unei lipse de informare, a necunoasterii activitatii ONG-urilor de protectie a animalelor, dar si a legislatiei. Daca nu acesta este adevaratul motiv, atunci regretam enorm ca in presa romaneasca si-a facut loc neprofesionalismul dictat de goana dupa rating. Afirmatii de genul „ONG-urile nu s-au implicat suficient” sau „ONG-urile nu vin cu solutii” sau „ONG-urile nu au spus nimic despre fondurile lor destinate prinderii cainilor comunitari” sunt absurde si jignitoare. Daca ati fi avut curiozitatea sa urmariti activitatea noastra de ani de zile, ati fi putut observa ca in tot acest timp am dus o lupta inegala cu institutiile statului care, de fiecare data cand aveau de a face cu propunerile noastre, adoptau legea refuzului. Mult timp nu am inteles de ce protocoalele in care stipulam efectuarea recensamantului animalelor de companie, microciparea acestora, implementarea unor HCL care sa oblige sterilizarea si castrarea animalelor de companie (inclusiv cele cu stapan) sau pedepsirea abandonului, pareau activitati departe de a putea fi realizate, in ochii reprezentantilor statului. Nu credem ca deja ati uitat propunerea de lege (Marinescu II) care zace in sertarele Senatului de doi ani de zile, lege prin care s-ar reglementa multe din aspectele fenomenului animalelor fara stapan. Sa fi fost toate aceste eforturi ale noastre atat de invizibile? Sau campaniile de sterilizari gratuite sau cele de adoptie desfasurate in vazul publicului, sa fi fost trecute cu vederea? Ati incercat sa cereti posturilor de Politie din orasele unde exista ONG-uri de protectie a animalelor, si nu numai, sa va puna la dispozitie reclamatiile (neamendate/nesolutionate) despre acte de cruzimi asupra animalelor?
Am vrea sa va reamintim celebra OUG 155/2001 care prevede: „Consiliile Locale sunt obligate sa infiinteze servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan; sunt de asemenea obligate sa construiasca adaposturi, cf. prevederilor Anexei 1, la respectiva lege”. Ei bine, tinem sa va informam ca ONG-urile nu au fonduri pentru prinderea cainilor comunitari, dat fiindca nu suntem o institutie cu buget fix, noi functionand pe baza de sponsorizari, iar in mare parte, sponsorii suntem noi, adica voluntarii acestor organizatii. Majoritatea organizatiilor (foarte putine la numar), care detin adaposturi, au infiintat aceste locatii pentru ca numarul cazurilor urgente (pui abandonati, caini loviti de masini, maltrati de oameni, etc) au crescut ingrijorator de mult si nu fiindca am fi obligati sa ne inhamam la o activitate sinucigasa.
Si tocmai fiindca avem o experienta de ani buni in spate, consideram ca propunerile noastre sunt foarte pertinente si daca ar fi fost luate in seama de institutiile statului si mediatizate/sprijinite de factorii media, nu s-ar fi ajuns la situatia dramatica in care ne aflam azi. Din acest motiv, consideram ca o parte din vina a carui autori tot incercati sa-i aratati cu degetul in calupurile dv de stiri sau articole, va apartine si dvs. Continuand campania de instigare la violenta a populatiei impotriva animalelor si a protectorilor acestora, va veti face vinovati de mult mai mult. Noi va propunem sa va opriti aici si sa incercati sa reveniti la statutul formatorului de opinie nepartinitor, neafiliat politic si bine informat. Va asiguram ca noi ne vom continua activitatea si demersurile ca si pana acum, chiar daca, voit sau nevoit, dvs ne-ati ridicat obstacole serioase. Pana una-alta, asteptam scuzele dumneavoastra.

Lista cu ONG-urile care semneaza:
Asociatia Trei Frati Patati, Turda
Asociatia Amicii Nostri, Turda
Asociatia Arca lui Noe, Cluj
Asociatia NUCA, Cluj
Asociatia A DOUA SANSA, Rm. Valcea

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: