Sedinta cu ONG-urile pentru protectia animalelor la Comisia pentru ONG-uri din cadrul Primariei Generale


01.02.2011

Astazi a avut loc conferinta cu ONG-urile pentru protectia animalelor la Comisia pentru ONG-uri a Primariei Generale.

Intalnirea a fost ceruta de Asociatia „Cutu, cutu” si de catre alte ONG-uri, dinainte de intamplarea cu femeia muscata de caini, ca urmare a faptului ca ASPA, noul serviciu pentru caini din cadrul Primariei Generale, nu si-a onorat promisiunile.

Sedinta a fost condusa de domnii consilieri generali Mircea Rizoiu si Roxana Cosma.

Au participat ONG-uri si protectori de zona din Bucuresti si chiar si din afara Bucurestiului.

Absolut toti cei inscrisi la cuvant au cerut un nou proiect de hotarare de consiliu si anume vizand obligativitatea sterilizarii CAINILOR CU STAPAN, care reprezinta sursa principala de caini de pe strada. La fatare stapanii arunca puii pe strada. „Daca am lua azi toti cainii de pe strada, in mod ipotetic, vom avea iar 10.000-15.000 de caini pe strada intr-un an de zile”. Bucurestiul are 6 judete limitrofe, nu se sterilizeaza aproape deloc in aceste judete si toti acesti factori permitand inmultirea si migrarea cainilor catre Bucuresti. Roxana Macoviciuc, director al Asoc. „Natura, mostenire pentru viitor” din Popesti Leordeni a aratat ca asociatia din care face parte a sterilizat in 2010 620 de caini din care 370 cu bani de la bugetul public. De asemenea, a aratat ca „sunt mii de animale care sufera pentru ca nu stim ca ne organizam”: „Sufera foarte mult, sunt suflete, simt. Au o mare de sentimente”.

Asociatia „Cutu, cutu” a prezentat nemultumirile referitoare la ASPA si a a cerut in final pentru incompetenta demiterea directorului interimar Robert Lorentz, : acesta a sistat colaborarea cu ONG-urile imediat dupa lansarea ASPA din 10 septembrie 2010, a sistat sterilizarile masive in cele doua baze, baze pe care le-a si umplut cu caini de pe strada. Cainii nu se mai reteritorializeaza deloc, nepermitandu-se nici macar adoptiile in proprietate privata, in tot acest timp ceilalti caini fatand in strada. Nu se fac adoptii deloc! Nici macar nu se fotografiaza cainii din baze pentru a fi pusi pe site-ul a
ASPA. Al treilea adapost, adapostul Fundulea, cu capacitate de 20.000 de caini, (al carui cost este de aprox. 330.000 euro /luna) a fost inchiriat in mare secret, fara dezbatere publica si fara hotarare de consiliu, desi presupune costuri exorbitante fara ca Primaria Generala sa aiba in buget acesti bani, tara trecand printr-o perioada de criza financiara iar UE neoferind vreodata fonduri europene pentru construirea si intretinerea adaposturilor de caini. Cainii din adapost se vor imbolnavi in scurt timp de boli virale precum jigodia, hepatita si tusea de canisa. De asemenea, multe alte promisiuni din perioada de proiect nu au fost onorate. In prezent ASPA a intrerupt programele in derulare privitoare la sterilizarea si reteritorializarea cainilor blanzi, nu respecta legislatia si hotararile de consiliu, nu ridica cainii agresivi de pe strada (cand vin la reclamatii, angajatii ASPA prind caini la intamplare, care stau la prins si care sunt in raza vizuala, in loc sa caute cainele agresiv pentru care s-a facut reclamatia), nu si-a onorat promisiunile facute in faza de proiect (ca va avea 2 ambulante veterinare tip Smurd pentru fiecare sector, ca va infiinta un centru de tratament gratuit in colaborare cu Facultatea de Medicina Veterinara, ca va colabora cu ONG-urile, ca va infiinta un serviciu de adoptii, serviciu care este trecut si in organigrama, ca va lucra la proiecte precum hotararea de consiliu vizand recensamantul cainilor fara stapan, ca va inlocui personalul vechi si corupt, participant la eutanasiere, ca-si va asuma responsabilitatea pentru cainii sterilizati si nu o va arunca doar asupra ONG-urilor, ca va sprijini legea sterilizarii aflata in faza de proiect la Parlament, ca va lupta pentru prevenirea abandonului puilor cainilor cu stapani aruncati la fatare din curtile Bucurestiului si din judetul Ilfov si care migreaza inspre Bucuresti). Noi am vrea sterilizarea tuturor cainilor din Bucuresti, reteritorializarea cainilor blanzi, pastrarea celor agresivi in adaposturi si selectarea lor in vederea adoptiei de o comisie de etologi si dresori, construirea de tarcuri temporare, acolo unde este posibil, in institutiile publice si asociatiile de locatari, programe intensive de adoptie.

Marea majoritate a ONG-urilor si a iubitorilor prezenti au considerat si ei ca „un mega-adapost” nu este o solutie pentru rezolvarea problemei cainilor strazii, ducand doar la cheltuirea exacerbata a banilor publici, in mod ineficient si cu sacrificiul a foarte multe vieti, deoarece foarte multi catei din adapostul primariei fac boli virale si mor in scurt timp (3 saptamani -2 luni).

Marea majoritatea si-a manifestat ingrijorarea fata de un mega-adapost la Fundulea, subliniindu-se ca nu a mai existat niciodata un adapost atat de mare in Romania, ca nici nu se crede ca el va fi posibil datorita costurilor, ca va deveni „un lagar de concentrare” in care vor muri foarte multi caini de boli transmisibile si ca el nu va rezolva problema acuta a cainilor de pe strada: „Noi ne gandim la o viata de calitate a animalelor, nu sa stea intr-un adapost 15 ani” a spus una dintre vorbitoare.

Sterilizarea a fost considerata de toti cei prezenti masura cea mai importanta:”Trebuie explicat oamenilor ca din 2 caini pot avea la bloc 100 de caini intr-un an, daca nu-i sterilizeaza”, au spus ei. De asemenea, s-a considerat ca Primaria „trebuie sa mediatizeze atat sterilizarea dar si faptul ca aduce cainii inapoi:” Sa nu ne mai ascundem dupa degete: autoritatile trebuie sa spuna ca nu pot sa tina atatia caini in adapost”.

Doamna Marinescu Adina, pres. Fundatiei „Lassie” a spus: „Cu aceasta sterilizare protejam, bineinteles, si omul”. Dumneai a inaintat consilierilor un document cu HCGMB 75/1996, care promoveaza returnarea in teritoriu a cainilor sterilizati.

Protectorii de zona prezenti s-au plans ca nu s-a definitivat nici pana acum statutul protectorului de zona, care trebuia supus dezbaterii publice pe site-ul ASPA imediat dupa sedintele din octombrie, dupa cum ramasese stabilit. Inca nu au legitimatii, statutul lor nu este mediatizat iar problemele din teren sunt uriase: „Avem si noi un suflet care doare mai mult decat un picior care se vindeca”, a spus una dintre vorbitoare. O alta protectoare de zona, desi a sterilizat foarte multi caini in Colentina, s-a plans de statutul ingrat al protectorului de zona:”Nu exista foarte multi oameni care imi dau buna ziua pe strada”. Dumneaiei a atras atentia si asupra modului de prindere a cainilor, „violent”: „Sunt caini care mor in lat cand sunt prinsi. Uitati-va pe site-ul Realitatea de acum cateva zile, poate fi verificat. Un caine, mare, negru, care a murit la prindere”.

Raluca Lazarovici, de la Asoc. „Gaia” din Cernavoda, om de presa italian si reprezentant asociatiei de mediere „Migramente” din orasul din Padova, a spus: „Romania traieste o violenta profunda de strada, intre oameni si animale, iubitori de animale si oameni muscati de caini, etc. Dinafara vazut, este aproape apocaliptic. Dinauntru pare normal. Dar nu este normal. Nu mai suntem in Evul Mediu pentru a avea esafoade”.

Doamna consiler Roxana Cosma a zis ca „scopul este de forma echipe de lucru”.

Iubitorii de animale au cerut o „colaborare corecta” din partea ASPA.

La intalnire au participat personalitati precum Paula Iacob dar si mass media. Elena Honceriu, Asoc. „Depind de noi”, in calitate de observator constant al bazelor, a cerut „transparenta totala in ecarisaje”, si anume, „punerea la dispozitia ONG-urilor a fiselor medicale, a fiselor de adoptie, etc”. Doamna Iacob a considerat ca un adapost urias ca cel preconizat la Fundulea ar aduce nenumarate probleme:”Si eu cred ca nu este posibil sa fie un asezamant cu atat de multi caini la Fundulea.(…) Este necesar un comitet. ONG-urile sa mearga la orice ora sa vada cum sunt ingrijite animalele in adapost. Este necesar sa se controleze si modul cum sunt adunate animalele de pe strazi”. Referitor la cazul femeii muscate, doamna Iacob s-a referit la cetatenii care sunt „victimele propriei lor nesabuinte”.

Domnul director ASPA a vorbit scurt si nu a raspuns la toate intrebarile puse.

Domnul consiler Rizoiu s-a referit la necesitatea „mediatizarii in randul populatiei a programelor de sterilizare si a celorlalte programe existente”.

Roxana Cosma a spus: „Noi dorim sa intram intr-un dialog constructiv cu ONG-urile. Ne dorim comitete de rezolvare a anumitor probleme.” Printre alte aspecte mentionate, dumneaei a subliniat ca” mi-as dori o echipa care sa se ocupe de un proiect de campanie vianzad constientizarea legislatiei locale si nationale si o alta campanie de mediatizare de oprire a robinetului” (a abandonului de pui fatati in curti si aruncati pe strada”).

In final a vorbit domnul Cornel Lungu, reprezentantul Politiei locale, care s-a referit in special la parcuri. Dumnealui a oferit un numar de la dispecerat unde pot suna toti cei prezenti care au nevoie.

Sedinta a avut un caracter lucrativ, punandu-se accent mai mult pe rezolvari si propuneri decat pe reclamatii. Vorbitorii au venit cu propuneri concrete pentru viitor, subliniind totodata si cu ce anume pot contribui la rezolvarea problemelor aratate.

La final, domnii consileri au afirmat ca sedintele se vor relua in scurt timp.

Reclame
  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: